Napsali o nás Vinaři z Modrých Hor získali prestižní značku Denik.cz, 5/2011

Vinaři z Modrých Hor získali prestižní značku

Velkopavlovicko – Šestnáctka vinařů z Modrých Hor si může od úterka láhve vybraných odrůd vín nově označit prestižní značkou VOC. Získalo ji od ministerstva zemědělství jako teprve třetí vinařský region v České republice.

„V dnešní době je toto označování vín velice prestižní. Teď jde hlavně o to, abychom z našeho malého regionu vybrali ta nejlepší vína, na která můžeme být pyšní. Měla by být pro Modré Hory typická,“ přiblížil systém udělování prestižní značky předseda sdružení VOC Modré Hory Jan Stávek.

Udělování značky VOC má svůj původ ve Francii. Garantuje původ a také nejvyšší kvalitu vína typického pro danou oblast. Označení VOC Modré Hory se bude týkat pouze vín z modrých odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal pocházejících z přesně vymezeného regionu Velkých Pavlovic, Němčiček, Bořetic, Kobylí a Vrbice. A vyráběných podle přísných podmínek.

„VOC je o etice,“ komentoval vznik nového VOC vedoucí oddělení pro víno na ministerstvu zemědělství Antonín Králíček. Jak dodal, vinaři by neměli používat žádné novodobé technologie, jako je barikování nebo výroba červených vín teplou cestou.

Označení VOC mají zatím v republice ještě další dvě oblasti, a to Mikulov a Znojmo.

Podle Stávka musí být ve víně čitelná odrůda a region. Proto musí vinaři používat jen tradiční postupy.

“Myslím si, že ze začátku budou za značkou jezdit spíše vzdělanější konzumenti, kteří ví, o jaký systém označování vína se jedná. Takto se vína označovala asi před sto lety, kdy se třeba říkalo Velkopavlovické červené, zkrátka podle regionu,“ zamyslel se předseda sdružení nad počáteční perspektivou značky.

Jak potvrdil, tímto způsobem se značí vína například ve Francii, v České republice je to v podstatě novinka. Takže méně znalí ze začátku ještě nebudou vědět, jakou výhodu to regionu přináší.

„O značku jsme usilovali asi tři roky. Samozřejmě se k nám mohou přidat i další vinaři z regionu Modrých Hor. Vína ale budeme pečlivě vybírat a regulovat jejich výrobu,“ prozradil Stávek, který měl ze získaného označení po mnohaletém úsilí radost.

Autor: Eliška Windová