Kontraktační výstava vín

12. dubna 2013

Kontraktační výstava vín

Kontraktační výstava vín originální certifikace VOC Modré hory s přehlídkou vín VOC Znojmo, VOC Pálava, VOC Mikulov.

VOC, Vína Originální Certifikace jsou novou kategorií vín, respektive novým způsob klasifikace vín podle tzv. apelací. Jsou takto vyráběna vína s důrazem na regionem po celém světě, ať už se jedná o francouzská AOC (například Champagne, Bordeaux, Bourgogne), španělská DO (Navarra, La Mancha, Jerez), Italská DOC (Chianti, Sicilia), rakouská DAC (Weinviertel, Burgenland). Nový systém značení vín je v České republice novinkou teprve pár let a i přesto se už tato vína těší velkému zájmu z řad obchodníků z vínem a konzumentů, kteří chtějí poznávat stále nové typy vín.

Od doby existence systémů VOC zatím nevznikla žádná ucelená výstava těchto vín více VOC celků. Výstava VOC pořádaná 12. 4. 2013 v nově zbudovaném Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích bude shromažďovat zatříděná rosé a červená VOC vína z VOC MODRÉ HORY a bílá vína VOC Pálava. V tomto směru je tedy výstava jedinečná a zvláště také díky faktu, že vína budou prezentovat samotní sklepmistři nebo majitelé uvedených firem tak, aby byl návštěvník akce dostatečně obeznámen se specifikami jednotlivých originálních vín. Tato vína totiž vyžadují zasvěcený komentář, nejlépe samotných výrobců, tak, aby byla dokonale pochopena výrobní filosofie.

Výstava bude otevřena zdarma od 16 hodin pro odborníky, tzn. novináře, majitele vinoték, restaurací, someliéry a obchodníky s vínem. Tito byli před výstavou obesláni pozvánkami s návratkou pro potvrzení své účasti. Bez předchozí registrace nebude odpolední vstup možný. Pro odbornou veřejnost budou vinaři vína prezentovat u jednotlivých stolků, za kterými bude z jedné strany sedět vinař, prezentující víno, a z druhé jednotlivá osoba/osoby, kterým bude víno prezentováno. Odpolední odborná část má kontraktační charakter a předpokládá se, že zde budou uzavírány možné krátkodobé, či dlouhodobé obchody.

Pro veřejnost bude výstava otevřena od 19 hodin. Prezentovaná vína budou přesunuta do chladicích boxů, ze kterých bude obsluha návštěvníkům nalévat. Jednotliví vinaři budou k dispozici už pouze k volné diskuzi v prostorách velkého sálu Ekocentra Trkmanka. Vstupné 250,- zahrnuje katalog vystavovaných vín a vinařů, degustační skleničku a vstup na besedu s cimbálovou muzikou, během které proběhne také ochutnávka vín z odrůd Veltlínské zelené a Frankovka od velkopavlovických a okolních vinařů.

V sobotu 13. 4. pak ve Velkých Pavlovicích proběhne místní výstava vín v místní sokolovně a v neděli 14.4. Škola tradičních dezertů a likérových vín ve Vinařském dvoře v Němčičkách. Současně doporučujeme víkend prodloužit poznáváním vín na Festivalu otevřených sklepů Jaro na Mikulovsku.

Info a registrace pro odbornou veřejnost pro vstup zdarma: pí. Pavla Škrabalová, info@vocmodrehory.cz, 734477561